Wat zijn Lightroom presets?

Wat is een preset:

Een preset is een opgeslagen fotobewerking van jezelf of iemand anders die je eenvoudig op je eigen foto’s kan toepassen. Je kan het een beetje vergelijken met een Instagram filter maar dan voor Lightroom of Photoshop RAW. Door middel van een preset kan je dus de stijl van iemand anders overnemen of je eigen stijl opslaan voor bewerkingen in de toekomst. Zeer handig als je zelf niet goed weet hoe je een foto moet bewerken of als je het lastig vindt om een eigen stijl te creëren.

Je hoeft dus niet alle bewerkingen telkens opnieuw één voor één uit te voeren maar je kan met een simpele druk op de (preset) knop een hele hoop instellingen op je foto tegelijk toepassen. Denk hierbij aan de basis instellingen zoals belichting, contrast, helderheid, schaduwen en saturatie. Maar ook instellingen zoals kleurintensiteit, witbalans, lens correctie en lokale aanpassingen kan je terugvinden in de veel presets. Caphca presets bevatten enkel de meest noodzakelijke aanpassingen om een bepaalde sfeer of stijl te bekomen. Op deze manier kan je zelf nog experimenteren met bijvoorbeeld de witbalans en voeg je scherpte toe indien nodig. 

Caphca Retro Presets

De grootste frustratie bij het aankopen of downloaden van Presets is dat ze niet goed werken op jouw foto’s. De foto’s worden te licht of te donker, de kleuren worden totaal verkeerd weergegeven en je hebt geen flauw idee hoe je dit moet aanpassen. Dit is voor een groot stuk normaal omdat de fotograaf die de preset heeft gemaakt zijn eigen stijl van fotograferen heeft. De preset werkt dus het best als je ook min of meer dezelfde belichting en kleuren gebruikt zoals de fotograaf die de presets maakt. Daarnaast zijn er ook heel wat presets die enkel een invloed hebben op de stijl van je foto en niet al te veel op de belichting gaan werken. Deze presets zijn meer universeel inzetbaar en werken vaak op een breed spectrum aan foto’s. Met onze Caphca presets hebben we geprobeerd om de presets te doen werken op verschillende type foto’s. 

Er zijn heel wat presets die je gratis kan downloaden op het internet. Deze presets zijn zeker niet slecht maar bevatten in veel gevallen zeer basic instellingen. Presets waar veel tijd in is gestoken door een fotograaf of beeldbewerker kosten dan ook geld. Meestal valt de prijs erg goed mee voor wat je in ruil krijgt. De gemiddelde prijs voor één preset met enkele varianten ligt rond de 15 euro. Als je een preset bundel wilt kopen dan betaal je daar wat meer voor, gemiddeld 30 euro. Grote pakketten met ongeveer 100 tot 200 presets kosten tussen de 85 en 150 euro.

De voordelen van presets:

Met een preset spaar je erg veel tijd uit tijdens het bewerken van je foto’s. Je past de prest toe in één klik en je ziet onmiddellijk het resultaat. Het enige wat jij nog moet doen is de intensiteit van de preset bijregelen tot je tevreden. Als de preset te fel is dan kan je de slider wat naar links trekken, is de preset te soft, dan trek je de slider wat naar rechts. Indien je wat extra kennis hebt van Lightroom, dan kan je de preset ook zelf gaan aanpassen tot je helemaal tevreden bent. Dit doe je door de verschillende parameters in Lightroom bij te regelen. Als bijvoorbeeld de stijl, sfeer en kleuren goed zitten maar de foto is wat te donker, dan kan je zeer specifiek de belichting omhoog trekken en eventueel de schaduwen ophelderen. Natuurlijk heb je hiervoor kennis van Lightroom nodig om op de juiste manier een aanpassing uit te voeren. Wil je meer leren over het aanpassen van Presets in Lightroom? Lees dan hier verder. (COMING SOON)

Caphca Presets:

Caphca presets zijn zeer gevarieerd. Je hebt presets die je helpen bij het creëren van een bepaalde stijl maar we hebben ook presets in ons aanbod voor de beginnende fotograaf die niet goed weet hoe hij/zij een foto moet verbeteren. Verder hebben we ook presets die heel specifiek op bepaalde onderdelen van je foto gaan werken zoals op objecten, luchtpartijen en personen. Met dit laatste pakket ga je echt aan de slag zoals een echte professional. Je hoeft maar op één knop te klikken en de preset verbetert je object, maakt de lucht interessanter of past de belichting van de achtergrond aan.

De presets die we bij Caphca Academy aanbieden, werken met volgende software paketten van Adobe: Lightroom, Lightroom Classic en Photoshop RAW. Lightroom is een geweldig programma dat je kan aankopen voor je computer (laptop of desktop) of je kan een gratis versie installeren op je smartphone of tablet.

 

Winkelwagen